2024. október 1-jén a tanórák közti szünetekben megemlékeztünk a Zene Világnapjáról. A vidám éneklésben segítségünkre voltak vezetőink, tanáraink és munkatársaink. Az alsó és felső tagozatos évfolyamokkal együtt gitárzenével énekeltük Máté Péter és Szörényi Levente híres slágereit. A héten megnéztünk a 8. évfolyamos tanulók színes rajzait, hangszerekről szóló beszámolóit.

Köszönjük a szervezést és a jó hangulatot Lengyelné Zsoldos Emőke tanárnőnek!


Yehudi Menuhin

Kitüntetés fotó

Yehudi Menuhin New Yorkban született 1916 április 22-én és 1999. március 12-én halt meg Berlinben. A világhírű hegedűművész és karmester művészi pályájának nagy részét az Egyesült Királyságban futotta be, végül brit állampolgár lett és lovaggá is ütötték. Hároméves korában kezdte a hegedülést, hétévesen mutatkozott be a nagyközönség előtt. Egy híres san franciscói jogász felfigyelt a csodagyerekre, és támogatta taníttatása és utazásai költségeit. Így került Európába és tanulhatott világhírű hegedűművész tanároktól. A következő néhány évben végigturnézta Európát a legjobb zenekarokkal, mindenhol ámulatba ejtve hallgatóit. A közönséget és a kritikusokat is megragadta kivételes zenei intelligenciája és érzékenysége.

1935-ben tette első világ körüli útját, ennek során tizenhárom ország hatvanhárom városában 110 koncertet adott. A II. világháború alatt több mint 500 alkalommal játszott a szövetségi erők katonáinak.

Mély emberségéért Menuhint több ország becsületrendjével is kitüntették, és számos lovagrend tagjává választotta. II. Erzsébet brit királynő tiszteletbeli lovaggá ütötte. Megkapta a Nehru Békedíjat is a nemzetközi megbékélésben vállalt kiemelkedő szerepéért. 1969-ben titkos szavazással az UNESCO Nemzetközi Zenetanácsának elnökévé választották, és a későbbiekben többször is elnyerte ezt a címet.

Yehudi Menuhin javasolta 1975-ben, hogy október 1-én tartsák a zene világnapját, legyen ez az a nap, amelynek főszereplője a zene.

„Arra szeretnék buzdítani minden várost, falut és országot, hogy rendezzenek sokféle zenei eseményt ezen a napon. Örülnék ha nemcsak koncerteken, rádióműsorokban szólalnának meg régi és főként mai művek, hanem spontán megnyilvánulásként utcákon és tereken is muzsikálnának énekesek, kórusok, jazz-zenészek és a komolyzene legjelentősebb előadói.” – mondta Menuhin.